woensdag 11 mei 2011

Fieldtrip Efteling jaar 2


Organisatie:
De Efteling is al bijna 60 jaar een wonderlijke organisatie. Internationaal staat de Efteling aan de top op het gebied van dag- en verblijfsrecreatie Sinds de opening van het Sprookjesbos in 1952 verrast de Efteling haar gasten steeds weer met nieuwe vormen van (verblijfs)recreatie en entertainment. Het thema sprookjes staat daarbij altijd centraal. Naast professionaliteit, creativiteit en een efficiënte bedrijfsvoering, zijn klantgerichtheid en -vriendelijkheid de pijlers waarop de Wereld van de Efteling rust.

Als ´hoeder van het sprookje´ vindt de Efteling het belangrijk om het cultuurgoed ‘sprookjes’ in al haar facetten te bewaken en levendig te houden. Een andere voorname drijfveer van de Efteling is de zorg voor natuur en milieu. Ook daarin stelt de Efteling zich actief en innoverend op, onder andere door zorgvuldig landschapsbeheer van zowel het attractiepark, als het nieuwe vakantiepark Efteling Bosrijk en het Efteling Golfpark met zijn rijke flora en fauna.

De Efteling is een besloten vennootschap, met als grootaandeelhouder Stichting Natuurpark ‘de Efteling’. De statutaire directie van de Efteling B.V. bestaat uit twee directeuren, die adviseert de Raad van Commissarissen. Naast de statutaire directie, zijn er drie titulair directeuren. De directie geeft richting en leiding aan verschillende directoraten: Imagineering, Financiën, Commerciële Zaken en Exploitatie. In deze organisatiestructuur krijgen verantwoordelijkheid, ontplooiingskansen en creativiteit volop de ruimte.

Wat valt er op aan deze organisatie:
Het is een zeer goed gestructureerde organisatie. Tijdens de presentatie kwam naar voren dat al het personeel in de Efteling op alle afdelingen kunnen staan. Je hebt wel onderscheid tussen Horeca en park, maar het komt ook wel eens voor dat mensen uit het park in de horeca gaan werken en adersom. Sinds 2009 is De Efteling het tweede park in Nederland dat 365 dagen per jaar open gaat. Naast het park hebben ze ook nog het golfpark, hotel, theater, Bosrijk en de evenementen afdeling die allemaal 365 dagen per jaar doorgaan.

Wat doet de organisatie goed:
Ik vind het erg goed dat De Efteling 365 dagen per jaar open is. Dit park trekt altijd wel bezoekers. Ook vind ik de organisatie van De Efteling erg bijzonder omdat ze zoveel verschillende afdelingen hebben waar mensen kunnen werken.

Wat doet de organisatie minder goed:
Ik kan niet echt punten opnoemen waar De Efteling minder goed in is. Ook in dit park zullen er vast wel dingen verbeterd kunnen worden maar ik zou na de rondleiding en presentatie niet echt zeggen wat er verbeterd kan worden.

De belangrijke leerpunten:
Ik vond dit een erg leuke fieldtrip, ik heb er veel van geleerd. Ik weet nu hoe de organisatie van een De Efteling in elkaar zit en wat voor functies er binnen deze organisaties allemaal te vervullen zijn.
Het is een zeer interessante organisatie die goed gestructureerd is.

Hoe heeft deze fieldtrip bijgedragen aan mijn werkveldoriëntatie:
Ik heb deze fieldtrip gedaan omdat ik heel lang heb getwijfeld of ik de specialisatie Theme park management wil gaan doen. Maar na deze fieldtrip heb ik toch voor mezelf besloten dat dit niet echt iets voor mij is. Het lijkt me wel super leuk om in een attractiepark te werken maar ik zou niet mijn hele leven in een attractiepark willen werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten